Endodontie

Endodontia  este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu tratarea si vindecarea bolilor pulpei dentare (nervului) si a ligamentelor de sustinere de la varful radacinii.

In vederea realizarii unui tratament cat mai adecvat folosim instrumente si materiale complexe care in mod normal nu sunt accesibile medicului dentist generalist.

Pentru a intelege mai bine ce este acela un tratament endodontic si la ce foloseste este de folos sa stim cate ceva despre anatomia unui dinte.

Dintele sanatos este compus din mai multe straturi. Stratul exterior este compus din o structura dura , numita smalt . Smaltul este sustinut la interior de un strat numit dentina, ce are in centru un tesut moale numit pulpa dentara. Pulpa dentara contine vase de sange, nervi, si tesut conjunctiv ce sunt responsabile de formarea dintelui in cursul eruptiei lui pe arcada.Pulpa dintelui primeste toate substantele necesare unei dezvoltari normale prin vasele de sange ce intra in dinte pe la varful radacinii. Dupa ce dintele si-a incheiat formarea, si tesutul pulpar si-a incheiat rolul. Asta inseamna ca la nevoie putem sa scoatem pulpa (nervul) unui dinte fara ca el sa fie afectat in vre-un fel. Aceasta manevra terapeutica poarta numele de tratament endodontic (tratament de canal)

5. Endodontie-1

Endodontie

Endodontia are in vedere prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare – tesutul moale format din vase de sange si nervi, situat in interiorul dintelui, precum si a regiunii apicale. Tratamentul de canal radicular devine necesar in momentul in care pulpa se inflameaza sau moare. Daca nu este tratata, infectia se raspandeste la os si tesuturile inconjuratoare.

In general, tratamentul endodontic presupune indepartarea tesuturilor inflamate sau necrozate, precum si eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea sa poata fi obturate cu materiale biocompatibile.

Printre procedurile endodontice disponibile in cabinetele stomatologice se numara:

• Tratament pulpar: coafaj direct si indirect, pulpotomie, prepararea mecanochimica a canalului radicular, obturatie de canal, extirparea pulpei;

• Chirurgie apicala: chiuretaj periapical, rezectie apicala, obturatie de canal retrograda, sigilarea perforatiei radiculare, tratamentul resorbtiei radiculare, separarea radiculara;

• Tratament si retratament endodontic;

• Apexificare / Recalcificare;

• Albirea dintilor tratati endodontic;

• Amputatie radiculara;

• Hemisectie.

 

Tratament endodontic

Tratamentul endodontic reprezinta o serie de proceduri create pentru a mentine starea de sanatate a pulpei dentare – partea din mijlocul dintelui constituita din vase de sange si nervi. In momentul in care pulpa este bolnava sau lezata procedurile endodontice – obturatia radiculara – au ca scop pastrarea normalitatii tesuturilor apicale, iar atunci cand apare inflamatia parodontiului apical (proliferarea infectiei din pulpa) tratamentul endodontic – obturatie radiculara cu sau fara interventii chirurgicale endodontice – au rolul de a insanatosi tesuturile apicale.

Pentru a efectua un tratament endodontic medicul stomatolog trebuie sa stabileasca intai un diagnostic corect, pe baza istoricului medical si a relatarilor pacientului, radiografiilor dentare, precum si a examinarii intra si extra-orale. Se pot folosi urmatoarele tipuri de testare: palpare, percutie, test de mobilitate, analiza ocluzala, transiluminare, testul de sensibilitate pulpara, explorarea sinusurilor, cautarea fisurilor. Tratamentul endodontic se va efectua in general pe dintii importanti din punct de vedere estetic sau functional, dar se va avea in vedere si prognosticul favorabil.

Indicatii pentru tratament de canal – obturatie radiculara:

•  Leziuni sau necroze pulpare ireversibile, in lipsa parodontitei apicale.

•  Devitalizare electiva in urmatoarele cazuri: pentru a oferi spatiu pentru introducerea stalpului, inaintea constructiei unei proteze, cand se doreste efectuarea unei restaurari dentare si sanatatea pulpei este indoielnica, posibilitatea ca pulpa sa fie expusa in timpul unei restaurari, inainte de rezectie apicala si hemisectie.

Contraindicatii pentru tratament de canal – obturatie radiculara:

•  Dinti care prezinta imposibilitatea de a fi functionali sau restaurati.

•  Dinti cu sprijin periodontal insuficient.

•  Dinti cu prognostic negativ sau pacienti necooperanti.

•  Igiena orala deficitara si care nu poate fi imbunatatita in timp scurt.

Indicatii pentru retratament endodontic:

•  Dinti cu obturatie radiculara inadecvata si cu evidentiere radiologica si / sau simptome de parodontita apicala persistenta sau in curs de dezvoltare.

•  Dinti cu obturatie radiculara inadecvata, atunci cand restauratia coronara trebuie sa fie inlocuita sau coroana naturala urmeaza sa fie supusa unui tratament de albire dentara.

Indicatii pentru tratament chirurgical endodontic:

•  Parodontita apicala evidentiata radiologic si / sau simptome asociate cu obstructionarea canalului radicular (cu imposibilitate de rezolvare pe cale nechirurgicala).

•  Parodontita apicala evidentiata radiologic sau clinic si / sau simptome prelungite pe o perioada lunga de timp.

•  Stare de boala prelungita sau aparuta in urma tratamentului de canal radicular, cand retratamentul endodontic nu este indicat.

•  Perforatia apexului radicular si imposibilitatea retratarii cu acces din cavitatea pulpara.

 

Contraindicatii pentru tratament chirurgical endodontic:

•  Factori anatomici locali, cum ar fi apex radicular inaccesibil.

•  Dinte cu sprijin periodontal inadecvat.

•  Pacient necooperant.

•  Pacient cu un istoric medical compromis – igiena orala deficitara si care nu poate fi imbunatatita in timp scurt.

Alternative la tratamentul endodontic

In momentul in care pulpa dentara este afectata, singura alternativa a tratamentului endodontic este extractia dintelui. Pentru a pastra functia masticatorie si pentru a preveni deplasarea dintilor produsa de spatiul ramas liber, dintele extras trebuie sa fie inlocuit cu un dinte protetic sau cu o punte dentara. Aceste proceduri alternative necesita insa costuri si pierdere de timp mai ridicate decat in cazul tratamentului endodontic si restaurarii dintelui natural.

© 2014 - Tomis Dental. All Rights Reserved.