Chirurgie

Extractia dentara este o interventie de necesitate, si destul de des intalnita chiar de la varste foarte fragede. Este o interventie ce consta in indepartarea unui dinte bolnav, care provoaca si intretine procesele patologice locale, regionale si generale ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare.

Indicatiile majore ale extractiei dentare sunt date de complicatiile cariilor si parodontopatiilor marginale, la care se adauga si traumatismele dento-maxilare.

In acele cazuri in care particularitatile anatomice sau alte procese patologice fac imposibil tratamentul endodontic, se pot utiliza metode chirurgicale ajutatoare:
* chiuretajul periapical – curatarea tesuturilor patologice de la varful radacinii
* rezectia apicala – indepartarea varfului radacinii, urmata de curatarea tesutului patologic din jurul radacinii dintelui.
* amputatia radiculara – tehnica chirurgicala ce se foloseste pentru conservarea unor molari la care una dintre radacini este irecuperabila (prezinta un proces inflamator osteo-parodontal)

Aceste metode conservatoare, corect aplicate, reduc apreciabil necesitatea extractiei, permitand conservarea dintilor pentru o perioada indelungata de timp. Toate aceste manopere chirurgicale sunt efectuate cu succes in clinica noastra.

Chirurgie

Echipa de medici ai clinicii Tomis Dental  abordeaza atat manevre de chirugie dento-alveolara (extractii dentare, rezectii apicale, chirurgie parodontala, chirurgie in scop protetic), cat si manevre de chirurgie maxilo-faciala (reconstructie cu bloc osos a maxilarelor).

La clinica Tomis Dental  se folosesc urmatoarele tehnici chirurgicale:

  • remodelarea osoasa in cazul pierderilor mari de volum, atunci cand este necesara pozitionarea tridimensionala cat mai corecta a implantului dentar;
  • elevarea mucoasei sinusale (sinus lift) care  permite reconstruirea verticala a osului maxilar in zona posterioara, cu introducerea concomitenta a implantelor dentare atunci cand exista suficient os restant sau intr-o sedinta ulterioara (6- 12 luni), materialele de aditie folosite permitand o rezorbtie  si remodelare lenta, cu pastrarea volumului osos timp indelungat.
  • reconstructia orizontala si /sau verticala cu blocuri osoase, prelevate de la pacient din zonele anterioare sau posterioare a maxilarului inferior, recomandata in cazul defectelor osoase mari. Fixarea acestora se face prin intermediul  unor suruburi  care vor fi indepartate dupa 4-6 luni, in momentul inserarii implantelor dentare.
  • refacerea orizontala a crestei alveolare resorbite se poate efectua si prin metoda de osteotomie verticala cu largirea graduala a spatiului intre placile osoase sectionate, umplerea acestuia cu particule de os si sutura placii. Metoda permite implantarea dupa 6 luni, atunci cand regenerarea osoasa este completa.

 

 

Chirurgie Orala

Tehnicile specifice de chirurgie orala / dentara  sunt folosite doar atunci cand este necesar. Fie ca este vorba de o extractie sau de proceduri mai complicate, medicii nostri vor finaliza cu succes interventia.
Daca un dinte este deja compromis, trebuie sa se faca o extractie. Este solutia la care se apeleaza in cazul in care dintele nu ma poate fi recuperat prin proceduri standard.
Tehnica se foloseste si in cazul in care din dinte nu au ramas decat resturi de radacina sau daca este vorba despre dinti care erup. Aceasta procedura presupune ca dintele sa fie extras din cavitate, in locul acestuia se poate face un implant sau se poate construi o punte.
In cazul in care radacina unui dinte este bolnava, aceasta trebuie indepartata cat mai repede. Dar aceasta procedura nu se poate realiza daca dintele doare sau prezinta infectie, ci dupa tratarea acestor simptome. In acest caz se apeleaza la rezectie apicala. In urma acestei proceduri se pastreaza portiunea de radacina sanatoasa a dintelui in cauza.
Regularizarea crestelor alveolare presupune netezirea substratului osos in urma extractiilor. Aceasta tehnica se foloseste in vederea obtinerii unui camp protetic optim protezarilor ulterioare.
Cand vorbim despre chirurgie dentara parodontala, ne gandim la tehnici noi de regenerare osoasa si tisulara ghidata. Se apeleaza la acest tip de chirurgie in vederea pastrarii si prelungirii duratei de viata a dintilor parodontotici.
Chirurgia plastica gingivala inseamna refacerea continutului optim morfofunctional al tesuturilor gingivale.
Organismul reactioneaza diferit la interventiile chirurgicale (in cazul de fata dentare) la care este supus, in functie de metabolism. Rezistenta organismului este data si de o dieta corespunzatoare, bogata in calciu (produse lactate si legume verzi), magneziu (cereale, nuci, alune, carne rosie), fosfor (galbenus de ou, peste, lapte), fluor (ceai, peste), vitamine si alte minerale.

© 2014 - Tomis Dental. All Rights Reserved.