Parodontologie

Tratamentul afectiunilor gingiei sau bolilor parodontale
Bolile parodontale sunt cauzate de bacterii care sub forma de placa microbiana sau tartru adera de gingii, os si tesuturile inconjuratoare. Acest proces este de obicei nedureros in primele faze, dar consecintele bolii parodontale sunt severe daca sunt lasate netratate.
Numarul persoanelor afectate de boala parodontala este destul de mare, aproximativ 3 din 4 adulti suferind de o forma sau alta a acestei boli. Printre bolile parodontale se numara gingivita( sensibilizarea si sangerarea gingiilor), parodontita(transformarea placii bacteriene in tatru si formarea de pungi intre dinte si gingie), si parodontita avansata(boala avanseaza distrugand mai mult os si ligament parodontal, proces ce poate duce la ultima solutie: extractia dintilor)

Parodontologie
Afectiunile gingivale (gingivita si parodontopatia) sunt o problema frecventa, care poate cauza pierderea danturii. Cu cat sunt descoperite si tratate mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele de a evita complicatiile. Prin urmare, va recomandam sa acordati atentie gingiilor sangerande sau inflamate si sa nu amanati vizita la medicul stomatolog

Parodontologie
Parodontologia este specialitatea stomatologica ce include diagnosticarea, profilaxia si tratamentul bolilor care afecteaza parodontiul – tesuturile care mentin dintele pe creasta alevolara: gingie, os, ligament dento-alveolar, cement si dintele in sine.

Bolile parodontale reprezinta infectiile bacteriale ale parodontiului. Acesti agenti microbieni proveniti din placa dentara ataca si distrug gingia si osul, actiune ce are ca rezultat pierderea dintelui afectat.

Bolile parodontale sunt clasificate in modul urmator:
• Gingivopatii induse sau nu de placa bacteriana;
• Parodontite cronice, localizate sau generalizate;
• Parodontite agresive, localizate sau generalizate;
• Parodontite ca manifestari ale bolilor sistemice;
• Boli parodontale necrotice: gingivita si parodontita ulceronecrotice;
• Abcese parodontale: gingival, parodontal si pericoronar;
• Parodontita asociata cu leziuni endodontice;
• Dezvoltarea sau deformarile dobandite si conditii: factori de la nivelul dintilor si a crestei edentate, factori din vecinatatea dintilor si traume ocluzale.

Procedurile parodontale includ:
• Tratamentul infectiei acute parodontale;
• Analiza clinica parodontala si inregistrare date;
• Planare radiculara;
• Alte tratamente parodontal nechirurgicale: aplicare medicamente, debridare, lavaj;
• Tratament parodontal chirurgical: operatii cu lambou, grefe gingivale, grefe osoase, regenare tisulara, rezectie de radacina.
• Interventii de mentinere dupa terapie parodontala.

Parodontologie

Boala parodontala este cea mai raspindita afectiune a cavitatii bucale, dar paradoxal una din cele mai putin cunoscute in rindul populatiei.
Semnele clinice precum singerarile gingivale, durerile difuze si nelocalizate la nivelul tuturor dintilor, halena (mirosul neplacut la nivelul cavitatii bucale) trebuie sa atraga atentia pacientilor asupra declansarii unei boli a tesuturilor care fixeaza dintii in os, denumite generic boli parodontale sau parodontoze.
Mobilitatea dentara este de cele mai multe ori un semn de stadiu avansat al bolii.
Atitudinea corecta este aceea de prezentare la controalele periodice preventive pentru a surprinde factorii predispozanti si cauzali ai bolii inca de la inceput.
Prezentarea tardiva la medic duce la scaderea sanselor de tratare si vindecare a bolii.
Terapia moderna dispune de mijloace eficiente si complexe de tratament care pot sa previna si sa trateze parodontozele, cu conditia colaborarii strinse din echipa formata din: pacient-stomatolog-igenist-ortodont. Consecventa este factorul cel mai important care poate sa salveze dintii in cazul unei astfel de afectiuni.

© 2014 - Tomis Dental. All Rights Reserved.