Stomatologie pediatrica

Ce este pedodontia?

Pedodontia se refera la tratamentele dentare la copii. Pedododontia este o disciplina separata pentru necesita o pregatire speciala pentru a lucra cu copii, necesita rabdare, informatii de psihologie a copilului.

Cei mai multi medici stomatologi nu trateaza copii. In clinica noastra avem specialisti care se ocupa doar de tratamentele micutilor pacienti, care sunt instruiti sa aiba rabdare, tact si a-i determine pe acestia sa vine cu drag la dentist si  sa capete incredere in personalul nostru si in medicul stomatolog.

Importanta tratamentului stomatologic la copii

Importanta tratamentului stomatologic la copii este foarte mare, acestia trebuie sa fie consultati de medicul dentist si mai ales trebuie sa se obisnuiasca in cabinetul stomatologic de la o varsta frageda. Practic din momentul in care apar primi dinti la copii, acestia trebuie ingrijiti, periati corect si daca este nevoie tratati.

Cateva lucruri care este bine sa le retina parintii:

7. Stomatologie pediatrica-1

  • Copii, de multe ori, ajung pentru prima oara la medicul dentist doar cand au o problema, cand ii doare ceva. Deci, prima vizita ajunge sa fie facuta in conditii improprii pentru copil si parinte. Copilul poate fi speriat, sa nu coopereze si cel mai important, sa asocieze cabinetul stomatologic si medicul dentist cu DUREREA, rezultand frica de dentist.
  • Vizitele la stomatolog nu trebuie sa fie o experienta neplacuta, de aceea este foarte important ca micutii sa fie obisnuiti cu mediul din clinica stomatologica, cu aparatele, zgomotele si tratamentele
  • primele vizite pot fi doar simple consultatii, nu este nici macar nevoie sa stea pe scaunul stomatologic sau sa deschida prea mult gurita, important este sa fie un mediu si o experienta cat mai placuta.
  • intregul nostru personal va incerca sa faca aceste vizite cat mai linistitoare si placute pentru dvs si pentru copil
  • de multe ori parintii trebuie sa stie ca pot fi necesare mai multe vizite, chiar pentru probleme simple, deoarece este recomandat sa nu fortam copilul sa faca lucruri pe care nu le doreste. Astfel si pentru simple plombe este necesar uneori sa se faca mai multe vizite
  • toate acestea vor da rezultate pe termen lung, deoarece copilul va veni si va apela cu incredere la medicul stomatolog, va veni fara frica in cabinetul stomatologic
  • de asemenea, se pot depista din timp si se pot lua masuri pentru corectarea diverselor probleme dentare, cum ar fi dinti strambi, prin aplicarea de aparate, pentru un zambet plin de incredere in viitor
  • copilul va invata de mic realizarea unui periaj corect, importanta igienei bucale si va contribui activ la formarea unor dinti minunati

Dintii de lapte se trateaza?

Da dintii de lapte trebuie tratati. Credem ca tratamentele dentare la copii sunt foarte importante. Este fals ca dintisorii de lapte se schimba si nu trebuie tratati.

Dintisorii de lapte sanatosi vor duce si la o buna digestie a copilului, si implicit la o crestere armonioasa a micutilor.

Dintisorii de lapte au rolul de a mentine spatiul pentru dintii definitivi, daca ei se vor pierde prea repede, atunci vor aparea migrari ale dintilor vecini   ce vor cauza inghesuiri dentare.

Caria dentara la dintii de lapte evolueaza foarte repede spre gangrene, spre infectie cu puroi a dintisorului. Infectia la dintii de lapte poate determina episoade de abcese dentare, discomfort, febra si probleme de alimentatie a micutilor pacienti.  Puroiul la dintii de lapte  reprezinta un focar de infectia in organism, poate afecta de asemenea formarea dintilor definitivi care se gasesc in maxilar imediat sub dintisorii de lapte.

La ce varsta trebuie sa aduc copilul la dentist?

Rasspunsul este cat de repede, la 3-4 anisori ne jucam  doar si punem stelute pe dinti si invatam sa ne spalam pe dinti.

De la 5-6 ani déjà colaboram mai bine cu copii, acestia cresc si devin mai cooperanti.

Credem prin urmare ca este foarte important sa aduceti copii la dentist de mici, sa se familiarizeze cu cabinetul. Primele sedinte vor fi mai mult de “joaca” ca sa se acomodeze si sa dispara reticenta sau frica. Se fac de asemea instructaje de periaj, copii trebuie sa invete sa se spele pe dintisori inca de mici.

Pentru a-i stimula si recompensa pe copii , acestia vor primi cate un mic premiu dupa fiecare sedinta la care au fost cuminti. Astfel vor reveni cu placere la cabinet. Unii copii ne intreaba chiar  de cand se aseaza in scaun ce cadou vor primi de data aceasta?

Tratamente dentare copii

Perfectdent este una dintre putinele clinici de stomatologie din Bucuresti catre promoveaza tratamente stomatologice pentru micutii ei pacienti.

Chiar de la varste fragede este important pentru copilul dumneavoastra sa ia contact cu medicul stomatolog, evitand astfel frica de mai tarziu.

Contrar opiniei generale ca tratamentul stomatologic se asociaza cu durere, noi asiguram un mediu de lucru relaxant. Mai mult decat atat, personalitatea medicului, modul de abordare al pacientului si aparatura moderna au importanta covarsitoare in asigurarea unui tratament fara stres si durere.

Cel mai important beneficiu este acela ca prin controale regulate si tratament stomatologic preventiv impiedicam aparitia cariilor dentare si a complicatiilor acestora, a anomaliilor dento-maxilare si a afectiunilor gingivale.

In cadrul clinicii noatre veti gasi medici stomatologi specializati in asigurearea tratamentelor specifice copiilor:
*   igienizare si fluorizare (periaj profesional cu pasta abraziva cu fluor si aplicatii de geluri concentrate cu fluor periodic la 6 luni)
*   insusirea unei tehnici de periaj corecte
*   sigilari (aplicarea unui strat protector ce impiedica formarea cariilor)
*   tratamentul cariilor si complicatiile acestora ( chiar si cariile de la nivelul dintilor de lapte trebuie tratate pentru a preveni afectarea dintilor permanenti)
*   extractii
*   aplicare mentinator de spatiu ( atunci cand un dinte de lapte eset pierdut prea devreme, trebuie aplicat un dispozitiv care sa mentina spatiul pentru dintele permanent ce va sosi)
*   aparate ortodontice (au rolul de a trata anomaliilde dento-maxilare asigurand astfel sanatatea dintilor, gingiilor , musculaturii si articulatiei)

Stomatologie Pediatrica

Denumita si Pedodontie, este parte a stomatologiei care se ocupa de tratamentul cariilor si problemelor de orice natura aparute la copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 18 ani.

Principalul mod de a preveni aparitia problemelor la copii este vizita la medicul dentist dupa ce apar primi dinti, tocmai pentru a-i obisnui cu acest mediu, pentru un a detecta eventuale probleme si pentru a le rezolva din timp.Prima vizita a copilului intr-un cabinet dentar ar trebui sa fie in jurul varstei de 3 ani.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>